Te is dolgoznál influencerekkel de nem tudod hogyan? Te is dolgoznál influencerekkel, de nem tudod kivel? Te is dolgoznál influencerekkel, de nem tudod hol, és hogyan találd meg őket? Te is dolgoznál influencerekkel, de nem tudod megfizetni őket? Az együttműködést is teher kigondolnod, pláne még, hogy azt ki is vitelezd?! Folytathatnám a kérdések sorát, és az az igazság, hogy egyre hosszabb listát írhatnék arról hány cég keresett meg már meg, mert hasonlóan tanácstalanok voltak. Az ma már mindenkinek feltűnt, hogy influencer nélkül nem ajánlatos online kampányba fogni manapság.
Miért? Mert valószínű, hogy a Te célközönséged is a social media platformokon éli a világát. Ha a világát nem is, de igen magas százalékát a szabadidejének a neten, Instagrammon, Facebook-on, különféle blogokon tölti.

Megosztom veletek, hogy mi az, ami a cégeket a LEGJOBBAN ÉRDEKLI:

A KONVERZIÓ

Bizony! Mert oké, hogy elköltenek egy “rakat” pénzt az influencerek “TÁMOGATOTT POSZTJAIRA”, de honnan, és hogyan fogják tudni, hogy mi térül meg a befektetett pénzükből, a hirdetésekből?!
Legfőképpen, honnan fogja tudni, hogy bizonyos lead, akár vásárló XY influencer által lett generálva?

Május 9-én abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Media Hungary 2018 konferencián előadást tarthattam “Termékértékesítés és R&R” címmel. Sok mindenről szerettem volna beszélni, de a szűkös 10 percembe nem fért bele minden, így itt most az egész előadás tartalmát olvashatjátok!

Szinte mindennapos, hogy belefutok valakibe, leülnek mellém az étteremben, leszólítanak egy rendezvényen, vagy csak egy barátommal találkozom, aki épp nincs egyedül és beszélgetésbe elegyedem. Nos az embereknek ha nem első, akkor viszont a második kérdése az, hogy mivel foglalkozom. Nem tudom, hogy csak engem zavar-e, hogy a többség azonnal azt keresi mivel bélyegezzen meg, hogyan skatulyázzon be, vagy éppen arra kiváncsi-e miből élek, de leszögezem ugyanolyan ember vagyok, mint mindenki más, ugyanúgy szeretem Anyukám rántott husiját és majonézes krumpliját, ugyanúgy szenvedek az ételallergiától mint mások, és ugyanúgy bepisiltem gyerekkoromban, mint te:-)!
És nem! NEM! a munkámról szeretnék beszélni és kérdésekre válaszolni a szabadidőmben. Mert ha a Business Development-ről beszélek akkor jönnek a keresztkérdések, ha pedig a blogírásról, Instagramról, “microinfluencerkedésről” akkor pedig akarva-akaratlanul irigy, rosszindulatú, vagy becsmérlő tekinteteket kapok jelzésemre adva, hogy komolytalan dolog, amit csinálok. 

Pedig az Instagram a közel 1 milliárdos felhasználójával nem játék. A hiper-alacsony minőségű fotókkal elárasztott feed-ekből kinőtte magát a leglátogatottabb social media platformmá, és megrefolmálva az online marketing 4P alapjait már nem látsz olyan marketing tervet, aminek nem lenne szerves része a jól felépített Instagram stratégia és “business” page.
Ugyanis az Instagram már nem csak egy “online fotóalbum” hanem egy olyan reklámozási felület, amit elárasztottak a cégek, és az influencerek (másnéven véleményformálók.)

És mondok még valamit!
Az influencerekkel való együttműködés nem csak a márkaépítésről szól! 

Hanem lead-ek generálásáról, termék-és szolgáltatás értékesítésről.

Nem kellett könyveket, cikkeket olvasnom ahhoz, hogy hamar meglássam a cégek és az influencerek közt tátongó Marianna Árkot. Mivel a munkámban is gyakran influencerekkel dolgozom, és jómagam is szoktam csatornát képezni a szolgáltatók és a vásárlók között így hamar rájöttem, hogy egy új foglalkozás van kialakulóban a marketing területén belül, amit én elneveztem INFLUENCER STRATEGISTNEK.

Azt gondolom, hogy a fenti dia önmagáért beszél, és ahogy látjátok, ezeket a feladatokat nem lehet mindig másra rábízni, sem pedig több emberre szétosztani különben megette a fene az egészet. Ha már a szolgáltató pénzt öl egy bizonyos kampányra, egy bizonyos influencerbe, akkor érdemes volna az tudatosan, eredményorientáltan csinálni nem igaz?

Osszuk fel ezt a témát “Influencer”-re és az “Smarketing”-re és vizsgáljuk meg mind a két oldalról.
Smarketing= Sales és Marketing együtt bővebben erről itt olvasshattok.

Kezdem Influencer oldalról: 
Fontos, hogy az influencer (aki influencernek vallja magát) ismerje a követőit. Nem csak a business insight-ra gondolok, hanem akár közönségtalálkozókról, vagy Instagram poll-okból tudja azt, a követőit mi érdekli, mire kiváncsiak, mit kedvelnek, mire reagálnak, és mikor stb.
Amortizálhatnak-e: 
Igen. A márkád és önmagát is. Kérdés, hogy maga az image-e az influencernek mennyire meghatározott. Mert van az az influencer, aki mindent kipróbál és mindent megmutat, és van az az influencer, aki csak azt reklámozza, ami az image-hez illik, és a hétköznapjaiban is használja-igénybe veszi őket (pl. én🙋🏼)
Példa: Kellemetlen, ha az exlkúzívabb, drágább brand-ed termékét/szolgáltatást reklámozza szerdán, de vasárnap már egy másik cég, alacsonyabb kategóriájú vagy árfekvésű, de ugyanazt a termékét/szolgáltatását hirdeti. De mondok jobbat az is előfordulhat, hogy éppen a te terméket/szolgáltatásod “copycat” mását fogja hirdetni, (mert fizetnek érte). És a pénz beszél…

Gondoljatok például a gyönyörű dobozokba préselt rózsákra… Hány cég csinál már ilyet.  Élő példa: Egyik héten a Million Roses csodálatos rózsáit reklámozza másikon pedig egy kevésbé stílusos, ismeretlen logójú, hasonszőrű Bármilyen Rosest.
Hogyan védd ki?
Írj vele megállapodást, hogy meddig ne reklámozza a konkurenciád, vagy más cég ugyanazon szolgáltatását/termékét.

Elvesztegetett/Hitvány posztok: Ezalatt azt értem, amikor nincs tudatosan felépítve egy kampány, hanem csak azt nézitek, hogy kinek mennyi a követője, és lehet, hogy a követőtábor 70% nem is az a piac, akit valójában a terméketekkel meg akartok célozni, mert például nem elég fizetőképes. Továbbá minden poszt elvesztegett ha nem vonunk le belőle következtetést, nem monitoráljuk a megtérülést, a posztok alatt a válaszokat, az influencer visszajelézésre nem vagyunk kiváncsiak. Ha kikerült a poszt és onnantól kezdve részedről lezárult az együttműködés. Biztos érződik, hogy ennek sok értelme így nincs nem igaz?

Influencer hozzáállása az együttműködéshez: Az influencer tudatos kiválasztása kulcsfontosságú, mint ahogy az influencer a brandhez,-az együttműködéshez- a kampányhoz való hozzáállása is. Olyan influencert válassz, akinek van ideje a kampánnyal foglalkozni, aki meghallgat, aki megérti mi a kampány célja, pontos és precíz. Tudja-e azt teljesíteni, amit a marketing kampánytól várunk kvázi megérti-e mi a dolga.
Ugyanis influencer és influencer között óriási különbség van. Lehet, hogy egy “többtízezres” követővel rendelkező influencer, vagy celeb sokkal több követőt ér el, de mondjuk nem ír le semmit a kampány lényegéből, vagy nem taggeli be a céged, vagy mondok cifrábbat: helytelenül tag-gel, vagy írja le a céged nevét a posztban. (Van ilyen.)
Mindeközben egy microinfluencer, aki örül a megkeresésnek nem csak hogy barterben is nyitott az együttműködésre, hanem motiváltabb, rugalmasabb, lelkesebb és elkötelezettebb véleményformálód tud lenni, mint egy macro influencer, akinek egy leszel a többi közül.

Ki az influencer a “kulisszák mögött”: Nem mindenki rakétakutató… És nem mindenki olyan megbízható, mint amilyennek a médiában tűnik. Találkozz vele, ismerd meg, és vondd le a következtetéseket. Aki arra sem veszi a fáradtságot, hogy visszahívjon, találkozzon veled, megismerje a termékeid/szolgáltatásaid, arra nem érdemes időt pazarolni.
Tapasztaltam már olyat, hogy írásbeli megállapodás, termék szponzorálás és grátisz szolgáltatás ellenére az influencer a meghatározott dátumon nem hogy nem posztolt, de még annyit sem írt, hogy sorry elfelejtettem, vagy nem tudtam és azóta is hallgat, mint a sír. Tehát hiába van neked egy tudatos, felépített marketing terved, ha az influencer, akivel dolgoznál nem teljesíti a részét belőle. Ezért is írtam a táblázatba hogy ne csak egy nagy követő tábborral rendelkező hirdető eszközként tekintsük az együttműködő influencerünkre hanem egy hosszútávú befektetésként, akivel a jövőben is szívesen együtt dolgoznánk.

Hiteles-e az influencer: Ezt már részben említettem, de fontos, hogy ne legyenek félrevezető posztjai, és ne legyen óriás különbség az instastoryjaiban megosztott magánéletéről, mindennapjairól és a támogatott posztokban hirdetett tartalom között. Példa: Nem fogok állatszőrös papucsot reklámozni ha vegán vagyok, aki még bőrkabátot sem hord. Nem fogok bundát reklámozni amikor nyulat, rókát, bármilyen állatot tartok otthon. Írhatnék még ide, de azt gondolom átjött a lényeg. 

Konzisztencia: Ha már megállapodást kötsz egy influencerrel javaslom, hogy ne csak egy posztról szóljon a megállapodás, hanem legalább kettőről. Reklám szempontjából egy magazint nézegetve ha kétszer lát egy hirdetést, vagy egy szolgáltatót, jobban fog rá emlékezni az olvasó.

Platformok: Itthon is van már olyan megbízható platform, aki a szolgáltatókat a számára megfelelő influencerekkel köti össze, és mindkét fél számára előnyös és igényes felületet biztosít a kommunikálásra, követők számának növelésére, mint például a P#STFORRENT.
Nemzetközi szinten jó platform például a BrandAmbassador.


Smarketing:

Ismerje az influencert, a csatornáit, és a követőit. Tudjuk melyik influencert mire “használjuk” (csúnya szó- sorry), milyen kampányban, és melyik csatornáját vegyük igénybe.

Hogyan, illetve milyen kampányban:

 1. Discount codes (10-20-30%-kedvezmény kódok, vásárlásnál felhasználhatók)
 2. Nyereményjátékok
 3. Hosszú távú embassador programok (én ebben hiszek)
 4. Szponzorált blogposztok
 5. Social media “mention” – megemlítések
 6. Event Activation- rendezvényre, sajtóeseményre meghívások, és onnan közvetítések
 7. Onsite guest blogging- amikor a felületedre ír blog tartalmat az influencer
 8. Contra strategy gifting- amikor ajándékot küldesz postán és reménykedsz, hogy kiposztolja mit kapott
 9. Creative director role- amikor kapszula kollekciót dobsz a piacra egy influencerrel közösen stb.

 

Hogyan generálj leadet az influencerek segítségével:
Sokan nem aknázzák ki ezt a lehetőséget, amit most leírok, de talán ez a legérdekesebb része a mondanivalómnak.

És csak szólok ma már az instastory-ért is pénzt kérnek az influencerek. Gondolnád, hogy a 24 órán keresztül látható instastory több leadet és vásárlót generálhat neked, mint egy instaposzt?
(Itt tegyük fel, hogy van weboldalad, és van business insta oldalad- mert anélkül nehéz lesz:-)

Tételezzük fel, hogy van egy webshopod, és te termékeket szeretnél értékesíteni. Az instastory SWIPE UP funkciójával az influencer be tudja linkelni az adott terméket, a te weboldalad, a te kampányod, ingyenes demo alkalmazásod, bármit, amit hirdetni szeretnél.
Az instaposzt alatt nem tud úgy linket megosztani, hogy az egy kattintással elérhető legyen, és egyértelműen a saját profilján sem a te webed URL-jét fogja megosztani hanem a sajátját. Ezért jó, ha például blogposztban is megegyezel az influencerrel, már ha blogol. Mert így az instasztorijával azonnal a te oldaladra tudja terelni az érdeklődő követőit, és a blogposztjában is be tudja linkelni a hirdetni kívánt terméket/szolgáltatást. Az már a te weboldaladon múlik, hogy a “kattintó-követő” kezdeményez-e regisztrációt, vásárlást vagy sem.
Ezekből a kattintásokból lead-ek lesznek, amit te már egy jó IT-s kollega, és egy jó weboldal segítségével már könnyedén tudsz analizálni.
Ezalatt a kattintó milyenségét, és minőségét értem: mennyi időt töltött az oldaladon, mikre kattintott, beregisztrált-e, berakott-e a kosárba terméket, vagy kívánság listára helyezte őket, visszatér-e az oldaladra, és vásárolt-e. 

Másik nagyon egyszerű konverzió mérési eszköz a discount code. Az influencernek, akivel dolgozol generálsz egy kedvezmény kódot, amit megoszt a követőivel, akik a CHECKOUT-nál (Vásárlásra kattintáskor) beírják a kódot, ami a kód értékével leredukálja az árat. A kódból tudni fogod melyik influencer generálta a vásárlást. 

Íme még egy hasznos mérési eszköz: Egy jó landing page. Tehát a SWIPE UP opcióval egy olyan landing page-re kattint/navigálódik a követő, ami regisztrációhoz kötött. Így tudni fogod, hogy a lead az influencer által megosztott tartalomból érkezett be hozzád.
Tehát az influencer által megosztott link (akár blog, akár insta swipe up) lead-et, vásárlót generál a sales számára.
A kampány sikeressége jelzi, hogy a marketing megfelelő közönséget, megfelelő influencerrel és megfelelő kampánnyal ért-e el. Ezeknek a leadeknek az adatait egy megfelelő, és jól karbantartott CRM rendszerbe felvitele nagyban lendíthet egy későbbi kampány sikerességén.

A leadek és vásárlók monitorálása egy plusz olyan lehetőség, amit egy jó sales stratégia nem hagy ki. Ha monitorálod, hogy egy lead visszatért a weboldaladra, és azt is, hogy mire kattintott, akkor célirányosan meg tudod szólítani mondjuk egy hírlevélben.
Íme egy példa: Én vásároltam már a Prettylittlething oldalán. És amikor meglátok az instán egy olyan ruhát, ami tetszik, mondjuk egy nyári strandruhát, akkor felmegyek a webshopjukba megnézem, hogy mennyibe kerül, és van-e méret. Egy napon belül kapok egy olyan hírlevelet, amiben a különböző strandruháik képei vannak egy 20%-os discount kóddal. Ha azzal a kóddal megveszem a strandruhát, tudni fogják, hogy a hírlevelük eredményes volt.  

Mi létfontosságú a szolgáltató részéről:

 • Tudja ki a célközönsége (annak a fizetőképessége, kora, neme, lokációja, érdeklődési köre)
 • Tudja milyen csatornán érheti el őket
 • Tudja milyen influencerrel szeretne dolgozni (kora, neme, lokációja, csatornái)
 • Tudja mit, és hogyan szeretne reklámozni.
 • Tudja mennyi a költségvetése a fentiekre. Barter, vagy pénzbeli juttatásként. 
 • Legyen egy embere, aki ezért felelős, és aki az eredményeket figyeli továbbá riportálja a vezetőség felé.

 

Hogyan segítheti a szolgáltató kampányát egy influencer a poszton kívül? Például a kampány előtt insta poll-okban információt szerez a követőiktől (amik hasznosak a kampány előtt tudni), kérdéseket tesz fel, illetve használja az új feature-t, ami hivatalos nevén “Emoji slider poll”.

Mi az ami az én esetemben különbözik a többi influencertől? Jól megfogalmaztam de mindjárt megérted. Bár szerintem már a fentieket olvasva érted:-) Gyakran keres meg olyan cég, aki már gyakorlott influencer alkalmazó, de még több olyan, aki még nem tudja mi fán terem ez a “biznisz”, és nem ismeri az árnyoldalait sem a szakmának. Sokszor elhűlnek, amikor egyes influencerek árait meghallják, és valójában a legtöbben még nem tudják, hogy hogyan szeretnének együttműködni, csak azt, hogy ilyen-olyan módon de kéne.
Én ilyenkor mindig személyesen meglátogatom a céget, szánok megfelelő időt egy tartalmas, és célirányos megbeszélésre, ahol rendszerint el is oszlatom a ködöt a megrendelő fejében. (Már ha van.) Azt gondolom, és veszem észre, hogy szeretik ha valaki kreatív ötletekkel tud előállni, és a kampányhoz hozzá tud adni valami pluszt. Szinte minden nap van erre egy újabb tökéletes példám, mindenféle nagyképűség nélkül. Megtérül az a sales-es múlt:-)

Hogyan veszíthetsz el egy influencert:

 • Túl sok felelősséget akarsz a vállára tolni, vagy érezteted vele, hogy teljesíthetetlen csodát vársz tőle:-)
 • Nem egyértelmű az igényed
 • Nem tudod milyen kampányt szeretnél
 • Nem egyértelmű milyen “juttatásban” részesül az influencer ha együttműködik veled
 • Belekezdesz egy kommunikációba vele, majd eltűnsz és nem keresed többet.

 

Végezetül: 

Vajon hova tart a szekerünk? Azt gondolom, hogy ez az influencerkedés új celebritásokat nevel, ami nem minden esetben lesz előnyös. Várható, hogy egyszer majd az Instagram is kipukkad, vagy kiforrja a benne rejlő lehetőséget, és ahogy a Facebook is egyre jobban veszíti el az identitását és válik videótárrá, úgy valószínüleg az Instagram is korlátokba ütközik és egy idő után majd nem bírja el a sok hírdetést. Mert biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan influencerek aki megtámadják majd a szolgáltatókat (vica-versa), és egyre több szigorítást, és újabb algoritmus változtatást lesz kénytelen bevezetni az Instagram, amitől nem csak a hirdetők, és az influencerek, de a sima felhasználók is meg fognak őrülni.

Részemről: A telefon egyszerűen bekebelez bennünket. Aki sokat utazik, illetve a telefonjához van kötve a munkája által is egyre jobban fogja érezni, hogy nem vágyik másra, minthogy ne csörögjön, ne pittyegjen a telefon, és hogy ne órákat a social media platformokon görgessen, hanem pihenjen és kikapcsolódjon. Szóval OFFLINE az új ONLINE:-) Sokkal kevesebbet nézem a telefonomat, és sokkal több figyelmet szentelek a körülöttem lévőkre, nameg saját magamra. Ha esetleg nem írnék vissza whatsappon hívj fel!:-)

Viccet félretéve ha kérdésetek van, vagy együttműködni szeretnétek, startégiára van szükségetek, vagy a megfelelő influencerek megtalálására, akkor írjatok nyugodtan a hello@itssunnysomewhere.com email címemre!

A következő konferencia, ahol valószínű ismét előadóként találkozhattok velem az Internet Hungary 2018 lesz, ahol a konferencia szervezői szeptember 25-én, és 26-án ismét közös gondolkozásra hívja a távközlési, informatikai, internetes, média és kommunikációs szakterületek képviselőit, a digitális gazdaság szereplőit és az internet felhasználókat.

(photo: Csoboth Edina)